Pengat Durian

Menyelusuri jalan nak ke kampus kelihatan banyak buah durian yang dijual oleh penduduk tempatan. Terliur juga nak makan raja buah ini. Terinagt pula buah durian kat kampung. Makan buah bersama keluarga, mesti best.

Dah masak ke belum buah- buahan kat kampung ni? Harapnya belum masak lagi. Tunggu Cik Awan balik kampung dulu lah . Kalau dah masak melepaslah hajat nak makan bu
ah tahun ini.

Tadi selepas solat isya' kat surau ada jamuan makan pengat durian. Biasanya pengat durian ni Cik Awam makan dengan pulut atau roti tapi kat teganu ni makan dengan roti jala gulung. Ni first time makan gini. Best juge.

Lepas ni hajatnya nak cuba buat sendiri pengat durian ni. Special punyer. Kat bawah ni ada bahan-bahan dan cara nak membuatnya.

Bahan- bahan:

2 mangkuk isi durian
1 biji kelapa parut
2 keping gula melaka 2 senduk gula pasir (mengikut rasa)
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-cara nak membuat :

si durian disiat-siat menjadi kecil mengikut kesukaan anda. Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula melaka dan gula pasir. Kemudian, jerangkan ke atas api dan kacau perlahan-lahan hingga empuk. Perah santan kelapa anggaran dua mangkuk kemudian masukkan ke dalam periuk tadi bersama daun pandan. Masukkan juga sedikit garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih, kemudian sesuaikan rasanya. Setelah cukup masak bolehlah diangkat.

Kepada sesiapa yang nak buat pengat ni jangan lupa ajak Cik Awan sekali. Kita makan bersama lagi best. Selamat mencuba !!




Read Users' Comments ( 0 )

Selasa, 22 Julai 2008

Pengat Durian

Dicatat oleh Cik Awan Butirstar di 11:18 PTG 0 ulasan
Menyelusuri jalan nak ke kampus kelihatan banyak buah durian yang dijual oleh penduduk tempatan. Terliur juga nak makan raja buah ini. Terinagt pula buah durian kat kampung. Makan buah bersama keluarga, mesti best.

Dah masak ke belum buah- buahan kat kampung ni? Harapnya belum masak lagi. Tunggu Cik Awan balik kampung dulu lah . Kalau dah masak melepaslah hajat nak makan bu
ah tahun ini.

Tadi selepas solat isya' kat surau ada jamuan makan pengat durian. Biasanya pengat durian ni Cik Awam makan dengan pulut atau roti tapi kat teganu ni makan dengan roti jala gulung. Ni first time makan gini. Best juge.

Lepas ni hajatnya nak cuba buat sendiri pengat durian ni. Special punyer. Kat bawah ni ada bahan-bahan dan cara nak membuatnya.

Bahan- bahan:

2 mangkuk isi durian
1 biji kelapa parut
2 keping gula melaka 2 senduk gula pasir (mengikut rasa)
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-cara nak membuat :

si durian disiat-siat menjadi kecil mengikut kesukaan anda. Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula melaka dan gula pasir. Kemudian, jerangkan ke atas api dan kacau perlahan-lahan hingga empuk. Perah santan kelapa anggaran dua mangkuk kemudian masukkan ke dalam periuk tadi bersama daun pandan. Masukkan juga sedikit garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih, kemudian sesuaikan rasanya. Setelah cukup masak bolehlah diangkat.

Kepada sesiapa yang nak buat pengat ni jangan lupa ajak Cik Awan sekali. Kita makan bersama lagi best. Selamat mencuba !!