Mari mengira Rokok

Dr Yusuf al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa haram bagi mereka tidak merokok tapi nak merokok dan makruh bagi mereka yang lama merokok. Tetapi kena pasang niat nak berhenti merokok.

Di sini cikAwan nak kita melihat merokok dari beberapa sisi. Sisi kesihatan, sisi ekonomi dan sisi sosial. Kesemua sisi tersebut mempunyai pro and kon masing-masing.

Sisi Kesihatan

Semua orang tahu merokok amat berbahaya kepada kesihatan. Bak kata pepatah merokok awet muda. Ye lah tak cukup umur 50 tahun dah passed away.  Kan awet muda tu. Bukan dia sahaja yang awet muda, bahkan juga orang lain yang berada di sekeliling pun diawet mudakan sekali.  Risiko orang yang menghidu asap rokok adalah lebih kurang sama dengan perokok.

Selain daripada itu jika kita ada penyakit merokok akan menambah lagi keterukan penyakit tersebut. Merokok menyumbang kepada penyakit jantung, menaikkan tekanan darah, strok, dan penyakit kordiovarsular yang lain.

Sisi Sosial

Dari segi sosial merokok ini tidak bersifat 1 Malaysia. Tidak semua orang suka merokok. Ada yang tidak boleh bau asap rokok. Busuk, jijik dan sebagainya, walaupun perokok merasakan mereka macho dengan rokoknya.Setiap sedutan adalah mutu gaya keunggulan. Tidak sebenarnya orang di sekeliling menyumpah dan mengeji sebenarnya. Tak nak disumpah orang so, janganlah merokok. Bertimbang rasa lah sket. Silap haribulan boleh berbalah dan memecah belahkan hubungan persaudaraan.

Sisi Ekonomi

Memanglah hasil cukai rokok amatlah tinggi. Kerajaan tak perlu subsidikan harga rokok ni sebab orang akan beli walau semahal mana pun. Harga rokok terpaksa dinaikkan dari semasa ke semasa kerana nak menampung kos promosi bahaya merokok dengan menampal gambar penyakit di kotak rokok. Cadangan CikAwan supaya diharamkan merokok masuk kemalaysia, tarik lesen rokok, seperti menarik lesen dadah.
Rokok takder barulah rakyat tidak merokok. Tarik lesen rokok maknanya kurang lah sumber pendapatan kerajaan malaysia. hmmm carilaha pendapat lain yang lebih berkat. CikAwan yakin pemimpin malaysia oarang yang cerdik-pandai belake. takkan tu jer sumber carilah sumber yang lebih berkat.

Semenjak dari kecil lagi CikAwan suka untuk mengira-ngira rokok ni. Kita ambil harga sokotak rokok dunhill RM 6sekotak. Biasanya perokok hisap 2 kotak sehari.Mari kita mengira.

1 hari =2 kotak = RM12
RM 12 x 30hari = RM360 sebulan
RM360 x 12 bulan = RM4320 setahun

WOW!!
RM 4320 setahun. Dua tahun boleh wat haji dah. tambah 3 tahun lagi dapat kahwin. HMM banyak tu. So, kuatkan semangat kita dengan berhenti merokok dan menyimpan duit rokok itu untuk masa depan kita. Selain mengelakkan membazir bahkan menelamatkan kita di masa depan.

Saya menyeru diri CikAwan dan pembaca semua supaya berhenti merokok (kepada yang merokok) dan menyimpan duit kita untuk masa depan.  Harapan tulisan yang tak seberapa ni dapat merobah diri kita dan menjadikan kita manusia serdik yang berfikir. Wallahu alam. 


Read Users' Comments ( 0 )

Basuhlah pinggan itu

Berada di perantuan dengan tujuan menimba ilmu diteruskan dengan mengutip air hujan emas di negeri orang banyak mengajar cik awan erti kehidupan. Kenapa kita buat itu, ini, kenapa begitu, begini. Alhamdulillah bumi darul runtuh ini banyak terdapat rezeki yang diturunkan Maha Pencipta. Dia akan mengurniakan segala rahmat dan rezekinya kepada hambanya yang bersyukur. Alhamdulillah

Tinggal bersama rakan-rakan taulan yang bersefahaman, cik awan  bahagia. Segala suka, duka, kapet merah, dugaan, onak dan duri dilalui bersama. Cik Awan suka dan bahagia   


Masing-masing ada komitmen. Sibuk dan mungkin kekurangan masa. Ada yang kena buat assignment, lab repot, study esok test, ada exam dan macam-macam lagilah. Cik awan pun begitu menjadi student, gitulah tanggungjawab utama ialah belajar. Belajar semua perkara.

Jika ada  bahan  mentah dirumah Cikawan akan menyiapkan sekadarnya. Kalau tak der pun cikawan akan cari dari kedai berhampiran. "Siap kita akan makan sama-sama." ya kita makan sama. Habis makan cik awan akan clearkan segala pinggan mangkuk.

Selalunya begitulah. Cik awan suka. Ketika sedang memasak cikawan teringat bonda nun jauh di tanah air. Bonda selalu menyuruh cik awan basuh pinggan selepas makan. " basuhlah pingge tuu.." (dialek kelantan). tapi cik awan basuhlah dengan segala keberatan (malas nak basuh). tapi bonda selalu suruh cik awan basuh gak walaupun last-last dia gak yang basuh. Bonda tak pernah serik menyuruh.

Mungkin bonda kecewa dengan sikap cikawan yang mempunyai sindrom akut berat nak melakukan kerja (malas) . Cik awan mitak maaf kepada bonda yang dirindui. sempena ulang tahun kelahiran cik awan yang ke 25  ni , cikawan mengucapkan jutaan terima kasih kerana melahirkan cik awan, membesarkan dengan penuh hikmah, tiada kekurangan kasih sayang ataupun yang berbentuk materialistik, semuanya cukup bagi cik awan. malah ia sudah terlebih jika dibandingkan dengan orang lain. Nanti kita buat kenduri ksyukuran, mitak doa selamat bonda , Ayahanda, adik-adik, kaum kerabat yang lain dan muslimin-muslimat keseluhurannnya.


Pertambahan usia banyak mengajar cikawan erti kehidupan. Cik awan semakin faham kenapa bonda melakukan kerjanya tanpa jemu, tanpa mengharapkan ganjaran daripada orang lain. Bonda melakukannya dengan ikhlas. Ikhlas dengan segalanya. Jika bonda minta bayaran dari setiap kerjanya, berapalah cikawan kena bayar. tak terbayarlah. tapi bonda ikhlas. "Ya Allah kurniakan ikhlas yang kau kurniakan kepada bondaku kepada ku."

Jika kita ikhlas kita akan melakukan sesuatu perkara itu dengan berterusan. tanpa disuruh oelh sesiapa. kita melakukan kerja itu. Tapi nak dapat ikhlas itu agak susah sket. perlu menjalani banyak ujian dan amalan. Ikhlaskan kita dalam membuat sesuatu perkara. sentiasalah memohon kepada Allah supaya dikurniakan ikhlas dalam diri.


Read Users' Comments ( 2 )

Siakap 3R terdampar di DS

Buat pertama kalinya siakap 3rasa terdampar di ds.

Di sini suka saya untuk berkongsi resepi bersama pembaca sekalian. ok. mula-mula sediakan 'awas'. awas dia terdiri daripada:

 1. 1 biji bawang besar
2. 3 ulas bawang putih
3. lengkuas 1 inci
4. halia 1 inci
5. ketumbar
 6. lada burung 10 biji
 7. bawang jeruk 1 biji
-kisar semua bahan awas diatas.
-ikan siakan 400 gram.
- sos cili
 -sos tiram
- nanas dipotong dadu

Cara memasak:

 1. Goreng ikan siakap sehingga garing
 2. tumiskan bawang putih
3. masukkan awas tadi, sos tiram dan sos cili
4. biarkan sampai masak
5. turapkan kuah tadi atas ikan siakap yang digoreng garing tadi
 6. taburkan daun ketumbar atas ikan mengikut kreativiti anda. siap!

 sedia untuk diamakan.
 ok selamat mencoba. Jangan lupa baca bismillah.


Read Users' Comments ( 0 )

GST Rakyat

Cukai barangan dan perkhidmatan (bahasa Inggeris: goods and services tax, GST) atau cukai nilai tambah (bahasa Inggeris: value added tax, VAT) ialah sejenis cukai penggunaan (CT) yang dikenakan ke atas apa sahaja nilai yang telah ditambahkan kepada sesuatu produk. Berbanding dengan cukai jualan, VAT/GST dilihat sebagai neutral terhadap bilangan aliran di antara pembuat dan pengguna akhir manakala cukai jualan dikenakan ke atas nilai setiap peringkat (walaupun di Amerika Syarikat dan banyak negara lain, cukai jualan dikenakan hanya pada jualan akhir kepada pengguna akhir, dan satu cukai pengguna hanya kepada pengguna akhir; di sana tidak terdapat cukai yang dibayar pada peringkat pemborongan atau pembuatan). Hasilnya adalah melata (cukai-cukai hiliran dikenakan pada cukai-cukai awal/hulu). VAT ialah sejenis cukai tak langsung, di mana cukai ini dikutip daripada pihak yang tidak menanggung keseluruhan kos cukai. - wikipedia.

Point tentang GST

1. Peniaga dikehendakki mengenakan caj GST pada kadar yang akan ditentukan ke atas barangan dan perkhidmatan yang dibekalkan . GST yang dikutip dibayar kepada kerajaan.
2. GST dikenakan ke atas bekalan yang di cukai iaitu hampir semua barangan dan perkhidmatan.
3. Peniaga bayar GST bila membeli barangan dan perkhidmatan. Biasanya mereka boleh menuntut kembali kredit “cukai input ” kepada GST yang dibayar.
4. Kredit “ cukai input ” ditampung semula dari GST yang dikutip.
5. Jika caj GST melebihi kredit “ cukai input ” bagi satu tempoh , peniaga perlu remit GST kepada kerajaan. Jika kredit “cukai Input” melebihi GST yang dicaj, peniaga akan biasanya mendapat wangnya semula (refund).
6. Kesan akhirnya peniaga mengenakan caj GST tetapi tidak menyimpannya dan membayar GST tetapi mendapat kredit “cukai input”.
7. Beban akhirnya ialah pengguna.


*gambar hiasan



Read Users' Comments ( 0 )

Sabtu, 29 Mei 2010

Mari mengira Rokok

Dicatat oleh Cik Awan Butirstar di 9:47 PG 0 ulasan
Dr Yusuf al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa haram bagi mereka tidak merokok tapi nak merokok dan makruh bagi mereka yang lama merokok. Tetapi kena pasang niat nak berhenti merokok.

Di sini cikAwan nak kita melihat merokok dari beberapa sisi. Sisi kesihatan, sisi ekonomi dan sisi sosial. Kesemua sisi tersebut mempunyai pro and kon masing-masing.

Sisi Kesihatan

Semua orang tahu merokok amat berbahaya kepada kesihatan. Bak kata pepatah merokok awet muda. Ye lah tak cukup umur 50 tahun dah passed away.  Kan awet muda tu. Bukan dia sahaja yang awet muda, bahkan juga orang lain yang berada di sekeliling pun diawet mudakan sekali.  Risiko orang yang menghidu asap rokok adalah lebih kurang sama dengan perokok.

Selain daripada itu jika kita ada penyakit merokok akan menambah lagi keterukan penyakit tersebut. Merokok menyumbang kepada penyakit jantung, menaikkan tekanan darah, strok, dan penyakit kordiovarsular yang lain.

Sisi Sosial

Dari segi sosial merokok ini tidak bersifat 1 Malaysia. Tidak semua orang suka merokok. Ada yang tidak boleh bau asap rokok. Busuk, jijik dan sebagainya, walaupun perokok merasakan mereka macho dengan rokoknya.Setiap sedutan adalah mutu gaya keunggulan. Tidak sebenarnya orang di sekeliling menyumpah dan mengeji sebenarnya. Tak nak disumpah orang so, janganlah merokok. Bertimbang rasa lah sket. Silap haribulan boleh berbalah dan memecah belahkan hubungan persaudaraan.

Sisi Ekonomi

Memanglah hasil cukai rokok amatlah tinggi. Kerajaan tak perlu subsidikan harga rokok ni sebab orang akan beli walau semahal mana pun. Harga rokok terpaksa dinaikkan dari semasa ke semasa kerana nak menampung kos promosi bahaya merokok dengan menampal gambar penyakit di kotak rokok. Cadangan CikAwan supaya diharamkan merokok masuk kemalaysia, tarik lesen rokok, seperti menarik lesen dadah.
Rokok takder barulah rakyat tidak merokok. Tarik lesen rokok maknanya kurang lah sumber pendapatan kerajaan malaysia. hmmm carilaha pendapat lain yang lebih berkat. CikAwan yakin pemimpin malaysia oarang yang cerdik-pandai belake. takkan tu jer sumber carilah sumber yang lebih berkat.

Semenjak dari kecil lagi CikAwan suka untuk mengira-ngira rokok ni. Kita ambil harga sokotak rokok dunhill RM 6sekotak. Biasanya perokok hisap 2 kotak sehari.Mari kita mengira.

1 hari =2 kotak = RM12
RM 12 x 30hari = RM360 sebulan
RM360 x 12 bulan = RM4320 setahun

WOW!!
RM 4320 setahun. Dua tahun boleh wat haji dah. tambah 3 tahun lagi dapat kahwin. HMM banyak tu. So, kuatkan semangat kita dengan berhenti merokok dan menyimpan duit rokok itu untuk masa depan kita. Selain mengelakkan membazir bahkan menelamatkan kita di masa depan.

Saya menyeru diri CikAwan dan pembaca semua supaya berhenti merokok (kepada yang merokok) dan menyimpan duit kita untuk masa depan.  Harapan tulisan yang tak seberapa ni dapat merobah diri kita dan menjadikan kita manusia serdik yang berfikir. Wallahu alam. 

Khamis, 6 Mei 2010

Basuhlah pinggan itu

Dicatat oleh Cik Awan Butirstar di 11:01 PG 2 ulasan
Berada di perantuan dengan tujuan menimba ilmu diteruskan dengan mengutip air hujan emas di negeri orang banyak mengajar cik awan erti kehidupan. Kenapa kita buat itu, ini, kenapa begitu, begini. Alhamdulillah bumi darul runtuh ini banyak terdapat rezeki yang diturunkan Maha Pencipta. Dia akan mengurniakan segala rahmat dan rezekinya kepada hambanya yang bersyukur. Alhamdulillah

Tinggal bersama rakan-rakan taulan yang bersefahaman, cik awan  bahagia. Segala suka, duka, kapet merah, dugaan, onak dan duri dilalui bersama. Cik Awan suka dan bahagia   


Masing-masing ada komitmen. Sibuk dan mungkin kekurangan masa. Ada yang kena buat assignment, lab repot, study esok test, ada exam dan macam-macam lagilah. Cik awan pun begitu menjadi student, gitulah tanggungjawab utama ialah belajar. Belajar semua perkara.

Jika ada  bahan  mentah dirumah Cikawan akan menyiapkan sekadarnya. Kalau tak der pun cikawan akan cari dari kedai berhampiran. "Siap kita akan makan sama-sama." ya kita makan sama. Habis makan cik awan akan clearkan segala pinggan mangkuk.

Selalunya begitulah. Cik awan suka. Ketika sedang memasak cikawan teringat bonda nun jauh di tanah air. Bonda selalu menyuruh cik awan basuh pinggan selepas makan. " basuhlah pingge tuu.." (dialek kelantan). tapi cik awan basuhlah dengan segala keberatan (malas nak basuh). tapi bonda selalu suruh cik awan basuh gak walaupun last-last dia gak yang basuh. Bonda tak pernah serik menyuruh.

Mungkin bonda kecewa dengan sikap cikawan yang mempunyai sindrom akut berat nak melakukan kerja (malas) . Cik awan mitak maaf kepada bonda yang dirindui. sempena ulang tahun kelahiran cik awan yang ke 25  ni , cikawan mengucapkan jutaan terima kasih kerana melahirkan cik awan, membesarkan dengan penuh hikmah, tiada kekurangan kasih sayang ataupun yang berbentuk materialistik, semuanya cukup bagi cik awan. malah ia sudah terlebih jika dibandingkan dengan orang lain. Nanti kita buat kenduri ksyukuran, mitak doa selamat bonda , Ayahanda, adik-adik, kaum kerabat yang lain dan muslimin-muslimat keseluhurannnya.


Pertambahan usia banyak mengajar cikawan erti kehidupan. Cik awan semakin faham kenapa bonda melakukan kerjanya tanpa jemu, tanpa mengharapkan ganjaran daripada orang lain. Bonda melakukannya dengan ikhlas. Ikhlas dengan segalanya. Jika bonda minta bayaran dari setiap kerjanya, berapalah cikawan kena bayar. tak terbayarlah. tapi bonda ikhlas. "Ya Allah kurniakan ikhlas yang kau kurniakan kepada bondaku kepada ku."

Jika kita ikhlas kita akan melakukan sesuatu perkara itu dengan berterusan. tanpa disuruh oelh sesiapa. kita melakukan kerja itu. Tapi nak dapat ikhlas itu agak susah sket. perlu menjalani banyak ujian dan amalan. Ikhlaskan kita dalam membuat sesuatu perkara. sentiasalah memohon kepada Allah supaya dikurniakan ikhlas dalam diri.

Sabtu, 1 Mei 2010

Siakap 3R terdampar di DS

Dicatat oleh Cik Awan Butirstar di 10:47 PTG 0 ulasan
Buat pertama kalinya siakap 3rasa terdampar di ds.

Di sini suka saya untuk berkongsi resepi bersama pembaca sekalian. ok. mula-mula sediakan 'awas'. awas dia terdiri daripada:

 1. 1 biji bawang besar
2. 3 ulas bawang putih
3. lengkuas 1 inci
4. halia 1 inci
5. ketumbar
 6. lada burung 10 biji
 7. bawang jeruk 1 biji
-kisar semua bahan awas diatas.
-ikan siakan 400 gram.
- sos cili
 -sos tiram
- nanas dipotong dadu

Cara memasak:

 1. Goreng ikan siakap sehingga garing
 2. tumiskan bawang putih
3. masukkan awas tadi, sos tiram dan sos cili
4. biarkan sampai masak
5. turapkan kuah tadi atas ikan siakap yang digoreng garing tadi
 6. taburkan daun ketumbar atas ikan mengikut kreativiti anda. siap!

 sedia untuk diamakan.
 ok selamat mencoba. Jangan lupa baca bismillah.

GST Rakyat

Dicatat oleh Cik Awan Butirstar di 1:04 PTG 0 ulasan
Cukai barangan dan perkhidmatan (bahasa Inggeris: goods and services tax, GST) atau cukai nilai tambah (bahasa Inggeris: value added tax, VAT) ialah sejenis cukai penggunaan (CT) yang dikenakan ke atas apa sahaja nilai yang telah ditambahkan kepada sesuatu produk. Berbanding dengan cukai jualan, VAT/GST dilihat sebagai neutral terhadap bilangan aliran di antara pembuat dan pengguna akhir manakala cukai jualan dikenakan ke atas nilai setiap peringkat (walaupun di Amerika Syarikat dan banyak negara lain, cukai jualan dikenakan hanya pada jualan akhir kepada pengguna akhir, dan satu cukai pengguna hanya kepada pengguna akhir; di sana tidak terdapat cukai yang dibayar pada peringkat pemborongan atau pembuatan). Hasilnya adalah melata (cukai-cukai hiliran dikenakan pada cukai-cukai awal/hulu). VAT ialah sejenis cukai tak langsung, di mana cukai ini dikutip daripada pihak yang tidak menanggung keseluruhan kos cukai. - wikipedia.

Point tentang GST

1. Peniaga dikehendakki mengenakan caj GST pada kadar yang akan ditentukan ke atas barangan dan perkhidmatan yang dibekalkan . GST yang dikutip dibayar kepada kerajaan.
2. GST dikenakan ke atas bekalan yang di cukai iaitu hampir semua barangan dan perkhidmatan.
3. Peniaga bayar GST bila membeli barangan dan perkhidmatan. Biasanya mereka boleh menuntut kembali kredit “cukai input ” kepada GST yang dibayar.
4. Kredit “ cukai input ” ditampung semula dari GST yang dikutip.
5. Jika caj GST melebihi kredit “ cukai input ” bagi satu tempoh , peniaga perlu remit GST kepada kerajaan. Jika kredit “cukai Input” melebihi GST yang dicaj, peniaga akan biasanya mendapat wangnya semula (refund).
6. Kesan akhirnya peniaga mengenakan caj GST tetapi tidak menyimpannya dan membayar GST tetapi mendapat kredit “cukai input”.
7. Beban akhirnya ialah pengguna.


*gambar hiasan